Bideskinne fra
tandlæge

Bideskinne fra
tandlæge

En bideskinne mod tænderskæren

Skærer du tænder om natten, og er på udkig efter en den rette bideskinne med vejledning fra en tandlæge i København?

Hos Tandlægerne ved Runddelen får du den rette rådgivning, og kan vælge mellem forskellige bideskinner, så du får den, hjælper dig bedst mod at skære tænder – også kaldet brukisme.

Bideskinne tandlæge

Hvad betyder det at skære tænder?

Du slider unødvendigt på dine tænder, når du skærer tænder, eller også bidder hårdt sammen. Det kan du styre, når du er vågen, men ikke når du sover. Langt størstedelen af dem, der har brug for en bideskinne, skærer tænder om natten eller presser kæberne hårdt sammen – oftest i forbindelse med at drømme. Og netop derfor er det noget du ikke gør bevidst eller kan styre din bruksisme. Heldigvis kan det skåne dine tænder med en bideskinne eller tandskinne, som andre kalder det. En bideskinne hjælper også mod at få et skævt bid.

Hvornår har jeg behov for en bideskinne?

Her er nogle tegn på, at du nok skærer tænder om natten:

  • Morgenhovedpine
  • Smerter over kindben
  • Du hører knæklyde fra dine kæber
  • Nakkespændinger, igen primært om morgenen
  • Svimmelhed, ofte som effekt af manglende søvn 
  • Træthed og manglende følelse af at være udhvilet
  • Susen for ørene – Du er ikke i tvivl, når du oplever det
  • Slid på tænderne – kan være svært at se, så spørg din tandlæge
Hånd der holder en bideskinne tandlæge

Øm i kæberne om morgenen kan være tegn på bruksisme

Det mest typiske symptom er, at du føler dig øm i kæbemusklerne om morgenen. Når du sover, kan du nemlig presse dine kæber så stramt sammen, og danne et hårdt pres mod tænder, som du ikke er i stand når du er vågen. 

Vi plejer at sige, at du træner dine kæbemuskler – mens du sover vel og mærke. Den muskelvækst du får kaldes hypertrofi. Hos folk, der har lidt af bruksisme i mange år, kan man se, at de har kraftigere tindinger og kæbeparti.

Tendenserne til øget bruksisme, og når vores patienter spørger efter bideskinne, er ofte i forbindelse med stressede perioder i deres liv, eller en psykologisk årsag. 

Et anden typisk symptom er spændingshovedpine, som man har om morgenen, men også i løbet af dagen. Du kan mærke, om det er en hovedpine forbundet med bruksisme ved at føles som en stram ring omkring dit hoved på begge sider af hovedet. Modsat er migræne oftest kun den ene side.

Brukisme behandling

Andre tegn på, at du kan have godt af en bideskinne

Det mest synlige tegn er, at dine tænder ganske enkelt er mindre, som vist på illustrationen. Med brukisme til venstre, og uden til højre.

Du mærker det også ved, at dine tænder føles ømme og er mere følsomme mod kulde varme, om end ikke på samme måde som med parodontose

Stærke bid belaster tænderne, der i kan revne, kaldet infraktioner, og i værste tilfælde knække. Du slider også noget af tænderne, der bliver forkortet, hvis du bliver ved at skære tænder og ikke får gjort noget ved det. Vi har set flere, der bidt tænder i flere år, hvor de faktisk har reduceret deres tænder så meget, at de er blevet slidt ned til nerverne, og efterfølgende har haft behov for rodbehandling.

Så er du i tvivl, så spørg din tandplejer, når du er til tandrensning om du evt. lider af bruksisme, så vi kan få valgt denne rette løsning til dig. 

grinding teeth in sleep
Mand der bider i bideskinde

Få GRATIS pristjek og faglig vurdering

Har du fået prisoverslag fra en anden tandlæge om bideskinne?

Få prisestimat for samme behandling hos os.
Det er GRATIS og 100% uforpligtende.

Hvordan fungerer en bideskinne?

Kommer vi frem til, at du har brug for en bideskinne, får du lavet en specielt til dig, din mund og dit tandsæt. Bideskinner laves af hård akryl, der er på ydersiden, men er blød indvendig og derfor føles behagelig at have i munden, når man skal sove.

Ofte er det i overkæben tænder og tyggeflader, at man sætter bideskinnen, og dermed skåner overmunden. Du skal altså ikke have bideskinner i både over- og undermund.

Bideskinnen er fleksibel og glat pga. materialet, akryl. Så din mund kan altså bevæge sig frit, mens du sover, mens den samtidig svækker dit underbid, mens du sover. Fordi tænderne ikke møder stærk modstand – hårdt mod hårdt – slapper tænder mere. Og fordi tænderne ikke længere skærer op af hinanden, skånes tænderne også for nedslidning og dannelse af hovedpine.

 

Skære tænder om natten

Bidhævning ved meget nedslidte tænder

Har man lidt af (bruksisme) tandskæren/tandpres længe, og har meget nedslidte tænder, tilbyder vi at du kan få lavet en bidhævning.

En bidhævning er, som ordet siger, en måde at hæve ens bid. Dette er nødvendigt, hvis tænder er så nedslidte at der kun er dele af tændernes kroner tilbage i munden. Det betyder ganske enkelt at dit bids højde er reduceret, grundet tandslid.

Kontakt os, og lad os hjælpe dig med en bideskinne, så du kan skåne dine tænder, mens du sover.

Ring: 35 83 00 33 for at booke en aftale.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster det at få lavet en bideskinne hos tandlægen?

Hos Tandlægerne ved Runddelen koster en bideskinne 2.420 kr. Er du medlem af danmark, får du 495 kr. i tilskud, og skal dermed blot betale 1.925 kr. for din bideskinne.

Kan man købe bideskinne på apoteket eller Matas?

Det kan du, men modsat de bideskinner, du får hos tandlægen, er de ikke tilpasset efter dine tænder. Dermed kan du risikere, at de ikke føles lige så behagelig og spænder om natten, og ikke giver dig den samme gode nattesøvn som en bideskinne fra en tandlæge giver dig.

Hvad hjælper en bideskinne med?

At du undgår at slide på dine tænder, oftest mens du sover, og ubevidst skærer tænder.

Kan man sluge en bideskinne?

Nej, du kan ikke sluge en bideskinne. Den er designet, så den passer over dine tænder, og er dermed større end din hals.
Skulle din bideskinne falde af, mens du sover, vil du blive vækket, men frygt ikke at sluge den, eller blive kvalt i den.

Hvor lang tid holder en bideskinne?

En bideskinne fra en tandlæge holder 3 år, hvis du følger de rette anvisninger til vedligeholdelse. Har du derimod en bideskinne fra apoteket, hvor du selv skal forme dem, holder de i gennemsnit 6 måneder.

Hvor kan jeg købe en bideskinne?

Du kan købe en bideskinne både hos din tandlæge, samt på et af landets apoteker, online apoteker og Matas. Dem du køber hos din tandlæge, vil være dyrere, men også holde langt længere og være lavet specielt til dine tænder. Og der tale om dine tænder, som giver det god mening at investere noget ekstra for ekstra kvalitet.

Hvor lang tid skal man bruge bideskinne?

Det afhænger af forskellige faktorer. Spørg din tandlæge eller tandtekniker for rådgivning til dine tænder.

Hvordan vedligeholder man en bideskinne?

Du skyller bideskinnen grundigt med vand og børstes med en tandbørste for at fjerne alle bakterier, hver gang du tager skinnen ud af munden, og inden du kommer den i munden igen.

Bideskinnen skal opbevares rent og tørt, når den ikke er i brug – eller helst i den beholder du får med. Der dannes bakterier, hvis du opbevarer den et vådt eller fugtigt sted.
Når du ikke bruger den, er det vigtigt, at den ligger rent og tørt. Hvis den er våd og fugtig, samler den hurtigt bakterier. Du bør altid opbevare bideskinnen i den beholder, der udleveres sammen med skinnen.

Om end det kan virke mod logikken, må du rengøre din bideskinne med tandpasta, da det kan samle bakterier. Ligeså må du heller ikke bruge kogende vand, den vandets varme kan ændre formen på bideskinnen.

 

Gå trygt til tandlægen

Tandlægerne ved Runddelen logo

Vi er medlem af

Tandlægeforeningen logo gennemsigtigt
Danske tandplejere
Tandlæge Tillge trustpilot

Hvad siger vores andre kunder om  os?

Book tid online eller ring på

35 83 00 33

Nørrebro

Nørrebrogade 148

2200 København N

Tlf. 35 83 00 33

ER DU INTERESSERET I KURSER OG WORKSHOP INDEN FOR SELVUDVIKLING?
SE MERE HER PÅ INDILIFE

Østerbro

Dag Hammarskjölds Allé 19 1. tv.

2100 København Ø

Tlf. 24 21 02 36

Lad os give dig et kald

Hvis du ringer udenfor vores åbningstider eller der er optaget, kan du altid bruge kontaktformularen nedenfor. Så ringer vi til dig hurtigst muligt.