Rodbehandling
af tand

Rodbehandling
af tand

Bestil en rodbehandling,
og bliv smertefri i tandkødet

Det ville være rart, at komme af med de smerter, du har døjet med i tandkødet,
ikke sandt?

Hvis du har betændelse i tandkødet, grundet et hul i tand, der ikke er blevet tilset af en tandlæge, eller du har knækket en tand, går det desværre ikke over af sig selv.

Du har brug for en rodbehandling, så du kan blive smertefri i tandkødet.

Det kan du blive, hvis du bestiller en rodsbehandling hos Tandlægerne ved Runddelen.

En rodbehandling anbefales hovedsageligt:

  • når et hul i en tand bliver for stort
  • når en større fyldning har resulteret i en irritation for nerven
  • ved tandpine
  • når nerven i tanden er død, og der er risiko for betændelse

Hvad er en rodbehandling?

Omfanget af en rodbehandling, afhænger af omfanget af bakterierne, og mulighederne for at fjerne dem. Det er din tands rødder og kanaler, der afhænger, hvor meget af tandkødsbakterierne, vi kan fjerne.

Hvor succesfuldt vi er med at få fjernet det hele, er forskelligt fra person til person, og hvornår man sidst har været til tandlæge, mundhygiejne og andet.

Skulle det ikke være muligt at få alt betændelsen væk efter den første behandling, skal du måske have en rodspidsoperation.

Hvorfor skal en tand rodbehandles?

Der er to primære årsager:

Bakterierne som har været årsag til carrieresangreb, vil med tiden trænge ned til nervene i en tand, og skabe en slags betændelsesstand. Tænk på det som rust på en bil, der med tiden breder sig. Det skal behandles, for at du kan komme af med dine smerter.

Den anden årsag, til at en rodbehandling kan være nødvendig, er hvis tanden har fået et slag efter du er faldet eller har fået slag. Det stød eller slag giver tanden et traume, som kan have medført et tab af blodforsyning eller en blottelse af nerven

Du kan mærke det i form af stærke smerter fra tanden. I særtilfælde kan du se en lille lyserød plet i tanden.

Lider du af kronisk rodbetændelse, skal du også behandles, selvom du ikke lider af smerter. Ved manglende behandling skader det dit tandkød, som kan resultere i langt større skader.

Ofte spurgte spørgsmål om rodbehandlinger

Hvorfor få foretaget en rodbehandling?

For at få behandlet tandens nerver og rodkanaler, og fjerne smerte i tandrod.

Hvor længe holder en rodbehandling?

Det afhænger af omfanget af betændelse, vi skal behandle. I visse tilfælder anbefaler vi en kronebehandling for ekstra beskyttelse på lang sigt.

Kan man få tilskud fra danmark?

Du kan få op til 50% af udgifterne udbetalt. Bemærk: Dog højest 275 kr. pr. kanal ved rodspidsamputation.

Hvor mange besøg kræver behandlingen?

Normen er 1 – 4 besøg til rodbehandling.
Det kan være nødvendigt at behandle igen, hvis ikke alt betændelsen bliver fjernet. Hvis behandlingen ikke er succesfuld, lukkes tanden med det ønskede materiale. Hvis den er succesfuld, indsættes en midlertidig lukning, der varer i ca. et år. Efter et år tages der et røntgenfoto, hvor man ser, om der er kommet betændelse. Hvis ikke, så indsætter man en permanent lukning.

Kræver rodbehandling bedøvelse

Rodbehandling kræver lokalbedøvelse. Hvis du foretrækker det, kan du også få fuld narkose eller sedering.

Hvor lang tid varer behandlingen?

Det plejer at tage ca. 45 minutter.

Hvor lang er helingstiden

Ved at følge vores instrukser: 3 – 6 måneder. Her kan du godt opleve at være øm et par dage efter operationen.

Hvor meget koster en rodbehandling?

Pris fra 1.245 DKK.
Det er muligt at få tilskud fra danmark
Læs mere om finansiering.

 

Book tid online eller ring på

Behandlingsprocedure

En rodbehandling igangsættes ved at en tandlæge sætter en meget svag strøm til tanden. Strømmen har til formål at undersøge, om nerven i tanden er død. Behandlingen kan foretages uden bedøvelse, såfremt man ikke mærker noget og kan konstatere, at nerven er død. Skulle nerven imod forventning ikke være død, vil tandlægen lokalbedøve området omkring den pågældende tand.

Dernæst borer tandlægen et hul i tanden ind til nerven, så betændt eller dødt væv kan fjernes. Hvor helt præcist hullet bores afhænger af hvilken tand, der skal rodbehandles. Er der tale om en fortand vil tandlægen bore et hul på bagsiden af tanden, og er der tale om en af tænderne længere inde i munden, vil tandlægen bore et hul i tyggefladen.

Når hullet er boret, fjerner tandlægen det bløde væv fra tandens indre ved brug af forskellige slags rodfile. Der benyttes ofte vand til at skylle rodkanalerne, således at der ikke efterlades løst materiale i tanden. Derefter desinficeres tanden.

Denne proces kan være langvarig og er ofte årsag til, at rodbehandlingen ikke kan foretages på blot en enkelt dag. Som et sidste led i behandlingen fyldes hulrummet i tanden med et materiale af plast (guttaperka) og fyldningscement.

Kan man få rodbehandling uden at det gør ondt?

En rodbehandling er en af de tandbehandlinger, der i daglig tale har ry for at være en ekstremt smertefuld oplevelse. Dog er det langt de færreste oplever en decideret ulidelig smerte, da nerven i tanden allerede er død. En rodbehandling foretages for at fjerne den smerte, der er opstået på grund af betændelse, hvorved den naturlige tand får lov til at blive i munden.

Den smerte, der kan opstå ved en rodbehandling, er væsentligt lavere end den smerte, en patient udsætter sig selv for ved ikke at få foretaget en nødvendig rodbehandling.

Så desværre nej. Men vi gør vores bedste, for at du slipper så mildt igennem det.

Hos Tandlægerne ved Runddelen kan vi også hjælpe dig med…

Fyldninger

Har du et eller flere huller I tænderne? Lad os hjælpe dig med at får ordnet dem med en fyldning/plombe

Implantater

Et tandimplantat kan danne basen for erstatning af tabte tænder i form af kroner, broer eller proteser

Kroner

Tænder kan være defekte i en sådan grad, at fyldninger ikke vil være en forsvarlig mulighed – i den slags tilfælde kan en krone være løsningen

Isninger i tænderne

Har du betændelse i tandkødet, kan det lede til løse tænder eller tab deraf, så lad os vejlede og hjælpe dig til et sundt tandkød

Det siger vores kunder

Book tid online eller ring på

Nørrebro

Nørrebrogade 148

2200 København N

Tlf. 35 83 00 33

ER DU INTERESSERET I KURSER OG WORKSHOP INDEN FOR SELVUDVIKLING?
SE MERE HER PÅ INDILIFE

Østerbro

Dag Hammarskjölds Allé 19 1. tv.

2100 København Ø

Tlf. 24 21 02 36

Lad os give dig et kald

Hvis du ringer udenfor vores åbningstider eller der er optaget, kan du altid bruge kontaktformularen nedenfor. Så ringer vi til dig hurtigst muligt.