Paradentose / parodontose behandling
Har du parodontose / paradentose?
Kendetegn for betændelse i tandkødet
Paradentose kan være arveligt. Så hvis dine forældre har, er der en risiko. En måde at tjekke, om du potentielt har det, vises ved disse symptomer:
- Vedvarende dårlig ånde
- Tandkødet får en rødlig farve og bliver hævet og ømt, hvilket øger risikoen for blødning ved f.eks. tandbørstning eller brugen af tandstikker.
Hvis det er tilfældet, så kom ned til et tjek hos os. Også selv du ikke er patient hos os.
Hvorfor staves det to måder?
Faktisk er der tre måder, som mange staver det. Paradentose, parodontose og parodontitis. Og det betyder alle tre det samme, nemlig betændelse i tænderne.
Vi tager udgangspunktet i ordsproget: Jeg er ligeglad med, hvad farve katten har, så længe den kan fange mus. På samme måde, er vi ligeglade, hvordan folk staver den latinske betegnelse for tandkødsbetændelse, så længe de opsøger en tandlæge, og får en paradentose behandling.
Det kan man få hos Tandlægerne ved Runddelen.
Behandling af huller i tænder
Hvad er Paradentose / Parodontose?
Paradentose betragtes som en almindelig tandsygdom, der kendetegnes ved en betændelsestilstand i tandkødet, fibre omkring tændernes rødder eller den omgivende kæbeknogle.
Betændelsen, der opstår i den begyndende fase af paradentose, er skyld i en langsom nedbrydelse af tandkød og knogle, hvilket gør tænderne løse og i sidste ende kan føre til tab af en eller flere tænder.
Sundt tandkød kendetegnes ved at ligge stramt omkring tænderne, at være lyserødt og ikke at være udsat for blødning under og efter tandbørstning.
Hvordan opstår paradentose / parodontose?
Paradentose opstår, hvis bakterier fra madrester og lign. i en længere periode får mulighed for at samle sig langs tandkødsranden. Oprindeligt klassificeres problemet som en tandkødsbetændelse med mulighed for at videreudvikle sig til egentlig paradentose, og derfor kan sygdommen behandles, såfremt der kun er tale om betændelse.
Mennesker af alle aldre kan være udsat. Får betændelsen lov til at udvikle sig, uden behandling, kan paradentose forårsage ømme og løse tænder, og selvom sygdommen derefter behandles, genvindes tandens fæste ikke.
Behandling og forebyggelse af paradentose / parodontose
Inden behandlingen igangsættes er det vigtigt, at patienten forstår, at behandlingen ikke har til formål at helbrede patienten i ordets traditionelle forstand, men at behandlingen foretages for at stoppe muligheden for at paradentose udvikler sig yderligere. Såfremt patienten er skyldig i en mundhygiejne, der er utilstrækkelig eller ikke eksisterende, betragtes behandlingen blot som et forsøg på at nedsætte hastigheden på sygdommens udvikling.
Sådan foregår selve behandlingen
Tandlægen foretager en behandling, der fjerner tandsten og belægninger på tænderne, og efter behandlingen er det patientens opgave at holde sine tænder rene. På den måde kan tandkødsbetændelse bekæmpes og forsvinde inden for et par dage, men tandkødsbetændelse kan opstå når som helst, såfremt mundhygiejnen ikke opretholdes.
Tandlægen vil foretage en tandrodsrensning, hvor tandsten, plak og bakterier fjernes. Tandlægen giver i forbindelse med rensningen en grundig instruktion i mundhygiejne, således at patienten selv kan være med til at forhindre, at sygdommen yderligere udvikler sig samt at forebygge fremtidige angreb.
Behandlingen kan kræve lokalbedøvelse, afhængigt af tandkødets ømhed og dybden på tandkødslommerne. I nogle tilfælde kan det være en nødvendighed at foretage en tandkødsoperation, der har til formål at reducere tandkødslommerne, og at gøre en yderligere grundig rensning muligt.
Efter endt behandling, såfremt der foretages en operation, vil patientens tænder virke længere, og de kan i starten være en anelse løse. Rutinemæssige besøg hos en tandlæge er afgørende træk i kampen mod fremtidig paradentose.
Få GRATIS pristjek & faglig vurdering
Har du fået prisoverslag fra en anden tandlæge?
Få prisestimat for samme behandling hos os.
Det er GRATIS og 100% uforpligtende.
Hvorfor vælge Tandlægerne ved Runddelen til at behandle din paradentose / parodontose?
Her anbefaler vi, at du lytter til og læser hvad vores mange tilfredse kunder har sagt og skrevet om os på Trustpilot, Google og Facebook. Du kan læse nogle kommentarer længere nede.
Information inden du bliver behandlet?
- Tilskud gennem danmark er muligt. Du får 200 kr. i tilskud for en paradontal undersøgelse (PUD). Se vores priser med tilskud.
- Hvad koster en PUD undersøgelse. Den koster lige under 500 kr. med mulighed for 200 kr. i tilskud fra danmark.
- Tandlæge besøg til tjek: Fordi parodontitis aldrig helt går i sig selv, anbefaler vi regelmæssige besøg. Vi ved det først, når vi har hilst på dig og set dine tænder og tandkøds tilstand.
- Varighed for et tandlægebesøg med paradentose behandling er godt 30 – 90 minutter.
- Det er vigtigt. Resultatet ved behandlingerne er du får bedre fastsiddende tænder, som ikke falder ud af sig selv.
Ofte stillede spørgsmål
Hvem får paradentose?
Kan paradentose stoppes eller helbredes
Parodontose er en betændelsestilstand i støttevævet i tænderne. Betændelsestilstanden resulterer i, at fibrene og knoglen nedbrydes. Udviklingen af paradentose kan dog bremses.
Der er dog ikke tale om at helbrede tandkødet. Det skyldes at paradentose nedbryder tændernes støttevæv. Så knoglen kan kun i ringe grad genskabes. Du vil altså fortsat udvikle betændelse i tandkødet.
Hvis paradentosen diagnosticeres og behandles i tide, kan man dog, oftest hindre paradentosen i at udvikler sig og således også hindre yderligere nedbrydning af tændernes støttevæv.
Det kræver dog, at patienten fremadrettet fokuserer på at have god mundhygiejne.
Hvad sker der med tandens støttevæv ved parodontitis?
Parodontitis medfører, at tændernes støttevæv bliver nedbrudt, og at tandkødslommerne bliver dybe. Med tiden kan man få løse tænder, hvilket kan være ubehageligt, hæmme evnen til at tygge og til sidst kan medføre, at man taber tænderne. Kilde
Hvor hurtigt udvikler paradentose sig?
Oftest blandt raske voksne mennesker udvikler paradentose sig langsomt over en årrække, og uden synlige symptomer. Det er altså kun ved regelmæssige tandeftersyn, man vil kunne afsløre sygdommen. Paradentose / parodontose kan udvikle sig hurtigere hos ikke-raske personer med svækket immunforsvar.
Det siger vores kunder
Nørrebro
Nørrebrogade 148
2200 København N
Tlf. 35 83 00 33
ER DU INTERESSERET I KURSER OG WORKSHOP INDEN FOR SELVUDVIKLING?
SE MERE HER PÅ INDILIFE
Østerbro
Dag Hammarskjölds Allé 19 1. tv.
2100 København Ø
Tlf. 24 21 02 36
Lad os give dig et kald
Hvis du ringer udenfor vores åbningstider eller der er optaget, kan du altid bruge kontaktformularen nedenfor. Så ringer vi til dig hurtigst muligt.