Tandudtrækning / Tandekstraktion

Har du mistanke om, at du skal have trukket en tand ud?

Kom forbi Tandlægerne på Runddelen og få en professionel vurdering. Hvis du ved med sikkerhed, at du har behov for en tandudtrækning, kan du nemt bestille en tid her på siden.

Tandudtrækning, og også kaldet tandekstraktion eller, amitio på tandlægesprog, er en af de tandbehandlinger folk frygter mest (ordontofobi – tandlægeskræk). Det skyldes nok, at vi har set en tandudtrækning fra film og endnu flere tegnefilm.

På denne side kan du læse om hvilke årsager der kan være til at en tand skal trækkes ud, hvilke typer af udtrækninger (ekstraktioner) der laves, hvad man kan forvente samt hvad man skal gøre efter sådan en behandling.

Selve behandlingen kaldes for exodontia – udtagning af tand fra kæbeknoglen (også kaldet alveolen).

Tandekstraktion er som regel en sidste løsning. Din tandlæge vil se om det er muligt at reparere eller genopbygge tanden. Der er dog tilfælde, hvor en tandudtrækning er den bedste behandling.

Du kan læse mere om tandudtrækning her på siden, samt få svar på de mest hyppige spørgsmål med at få trukket en tand ud (tand ekstration)

pris tandekstraktion

Få GRATIS pristjek og faglig vurdering

Har du fået prisoverslag fra en anden tandlæge om tandudtrækning?

Få prisestimat for samme behandling hos os.
Det er GRATIS og 100% uforpligtende.

Hvornår kan en tandudtrækning være nødvendig?

Som nævnt tidligere er en tandudtrækning den sidste mulighed, hvis tandlægen vurderer, at tanden ikke kan reddes. Dette kan blandt andet være tilfældet hvis:

  • Man har for mange tænder. Er man født med overtallige tænder, kan de “overskydende” tænder stå i vejen for andre tænder og blokere frembrud. For mange tænder er ofte skyld i, at unge skal have trukket flere tænder ud, efterfulgt af at gå med bøjle for at få reguleret tænderne (ortodontisk behandling).
  • Hvis tænder står forkert i tandrækken, og ganske enkelt ikke har en funktion. Manglende tandfunktion betyder, at tanden ikke kan bruges til at tygge, fordi den ikke har en tand i modsatte kæbe at tygge imod.
  • Hvis en tand har en alvorlig skade eller, hvad der også kaldes et tandtraume (dentoalveolære traumer). Hvis har en fremskreden nedbrydning, hvor årsagen kan være carriesangreb (huller i tænderne, knækkede eller revnede tand/tænder, er det ofte den bedste løsning, at få trukket den skadede tand. 
  • Paradentose (betændelse i tandkød) kan angribe en tand og være årsag til vælge en tandudtrækning. Paradentosen skader tandkødet, og resulterer i at tanden knogle støtter tanden mindre og mindre, og til sidst er så løs, at det giver bedst mening at give tanden ud.
  • Kræftbehandling. Hvis man skal behandles for kræft/cancer, er det vigtigt at få trukket dårlige tænder ud, da kroppens immunforsvar er stærkt nedsat, men man er i behandling. Dårlige tænder ekstrahere også inden strålings behandling, da denne er med til at besværliggøre tandudtrækningen efterfølgende. 
  • Hvis visdomstænder genererer smerter og gener. Dette er en af de hyppigste årsager til tand ekstraktion.

Med det sagt, så lad os se på hvilke slags tandekstraktioner, der findes.

Tandektraktion hos tandlæge i københavn

Tandekstraktioner – 3 forskellige typer

Simpel tandekstraktion

En simpel tandekstraktion metode anvendes på tænder, der er helt frembrudte i munden. Det vil sige, at  tanden enten kan fjernes enten med tang eller et tandlæge instrument, kaldet en elevator. 

Tandlægen vælger at udføre en simpel ekstraktion hvis

  • Det vurderes, at  rødderne ikke knækker
  • Der ikke skal fjernes knogle
  • At tanden ikke skal deles
  • Det vurderes, at der ikke er nogen komplikationer overhovedet, og den nærmest bare kan lirkes/vrikkes ud.

En simpel tandudtrækning foregår under lokalbedøvelse. Behandlingen er smertefri, da smertesansen bedøves. Du vil dog stadig kunne fornemme både tryk og berøring, men, som sagt ingen smerte.

Kompliceret tandekstraktion: 

En kompliceret tandekstraktion er når, der tale om en ikke kirurgisk fjernelse af tænder, der kræver et større indgreb end en simpel tandekstraktion. Det kræver en kompliceret tandekstraktion, hvis en tand kun kan fjernes, efter at den er blevet delt, eller rodspidserne knækker. 

Skal du have en udtrækning af tand med betændelse, oftest pga. parodontose, hører det under en kompliceret tandekstraktion.

Operativ fjernelse af en tand (Amotio)

Den tredje behandling for tandudtrækning, kaldes en operativ fjernelse – eller amotio. En operativ fjernelse af tænder eller tand udføres, når en simpel eller kompliceret tandekstration vurderes ikke-mulig.

Ved en operativ fjernelse af tand skubber tandlægen forsigtigt tandkødet til side, for at fjerne knogler, der gør det lettere at fjerne tanden. Efter tanden er fjernet, renses operationsområdet og tandkødet bliver syet sammen med få sting.

Det er normalt, at området vil være hævet og ømt i en uge efterfølgende, til det er helet.

I de tilfælde, hvor det er børn, der skal have en amotio behandling, kan der i de fleste tilfælde lægges en fuld narkose.

Hvordan er forløbet ifm. en tandekstraktion?

Før vi kan vurdere, hvilken tandekstraktion, som er den rette, skal der tages røntgenbilleder. Herefter vil tandlægen kunne bedøve det område, der skal behandles med en super tynd nål. Det er en hurtig og simpel metode, som vil være overstået, inden du troede, de vi gået i gang.

Efter tanden er 100 % bedøvet, så du er sikret mod smerter, sætter tandlægen tangen på tanden, og forsigtigt lirker tanden fri. Er tanden lidt mere genstridig, anvender tandlægen et redskab, kaldet en luxator. En luxator sættes man ned i spalten mellem tanden og knoglen, som gør det nemmere at løsne tanden, og derefter kunne trække den ud.

Et andet tandlægeinstrument, der ofte anvendes til tandekstraktion, kaldes for en elevator. En elevator minder mere om en lille, flad dejskraber, hvis formål er at få tanden ud.

Fordi du er lokalt bedøvet, vil du ikke kunne mærke smerte i forbindelse med behandling. Du vil dog ikke kunne undgå at høre en knagende lyd, der kan være lidt ubehagelig i den korte tid, behandlingen varer. 

Når tanden er blevet trukket ud, klemmer tandlægen lidt på knoglen, og indsætter derefter en steril gazetampon, for at stoppe den smule blødning, der vil være kommet.

Musik gør tandutrækningen nemmere

pris på tandudtrækning

Hos Tandlægerne ved Runddelen tilbyder vi vores kunder, at de kan lytte til deres yndlingsmusik højt nok til, at de ikke kan høre den knagende lyd. Dette er vores erfaring efter de mange år, såvel som videnskabeligt bevist, gør behandlingen endnu nemmere at komme igennem.

Hvad skal der ske, hvor der mangler en tand?

Hvis der ikke er tale om en visdomstand, vil man i de fleste tilfælde anbefale, at den udtrukne tand erstattes. Dette gør man både af æstetiske årsager, men endnu vigtigere for at undgå at de andre tænder flytter sig, og tandkødet trækker sig tilbage efter knogletab.

Du kan snakke mere med din tandlæge om, hvad der vil være den rette erstatning for dig. Det mest typiske er  implantater, eller evt. en bro eller delprotese, for at dække erstatte den udtrukne tand

Dry Socket behandling

Dry socket (alveolar osteitis) er en uhyre sjælden komplikation der kan forekomme i forbindelse med tandudtrækning. En dry sucket sker primære af to årsager

  • Hvis det størknede blod (blodkoaglet), ikke bliver dannet i knoglen efter tandekstraktionen 
  • Blodkoaglet løsner sig oftest fordi man har drukket væske eller motioneret. 

Sker dette, bliver den underliggende knogle og nerver blottet for luft, mad og drikke, og kan være smertefuldt. Kendetegnende på dry socket forekommer typisk efter 2-5 dage efter ekstraktionen i form af dårlig ånde og smag i munden. 

Dry socket er oftest forbundet med en vanskelig eller traumatisk tandekstraktion. 

 

dry socket behandling

Sådan foregår en kirurgisk ekstraktion / Amotio

En kirurgisk ekstraktion foregår også i lokalbedøvelse. Til start lægges der et lille fint snit, som du ikke mærker. Herefter skubbes tandkødet skubbes forsigtigt til side, så der er plads til at behandle. Herefter bliver knogle fjernet, og tandkronen og måske også rødder delt. Denne forberedelse del af selve tandekstraktionen vil være smertefri, men du vil kunne mærke, at der bliver skubbet lidt. 

Når der er gjort plads til ekstraktion, vil tandlæge eller kæbekirurgen lirke de enkelte dele af tanden løs, hvilket kan både føles voldsomt (det er her musik gør underværker).

Vi har erfaring med dette, og en succesfuld kirurgisk ekstraktion tager godt og vel 30 minutter. Efter din tand er ude, bliver området renset og syet sammen. Trådene skal tages ud ca.  en uge efter operationen.

Efter operationen får du en gazetampon, du skal bide godt i, for at sikre at blodet størkner.

Tandlægen udskriver stærkere smertestillende medicin efter kirurgiske behandlinger

tand udtrækning og tand ekstraktion

18 – 21 år: Få gratis tandlæge

Book tid til et gratis tandeftersyn hos Tandlægerne ved Rundelen, hvis du er mellem 18 og 21 år gammel.

Huskeliste til efter tandekstraktionen

$

Du må ikke drikke eller spise tre timer efter du har fået hevet din tand ud.

$

Du skal også undlade at suge i såret.

$

Du kan tage milde smertestillende piller som Panodil/pamol og eller ipren mod smerterne, efter behov ifølge anvisningen på pakken.

$

Spis og tyg maden i modsatte side af munden.

$

Spis kun blod og kost først føde dagen efter tandekstraktionen.

$

Gurgl ikke munden de første 24 timer efter behandlingen.

$

Mundhygiejne er stadig vigtigt. Så børst tænder og brug tandtråd eller lignende, men undlad at børste ved ekstraktionsområdet.

$

Undgå at lave motion de efterfølgende 4-5 dage.

$

Hold dig fra varme drikeke som kaffe, te og varmt kakao, samt alkohol og sodavand. Disse kan vaske blodkoaglet væk og dermed blotte knoglen.

$

Drik gerne igennem et sugerør, for at minimere væske ved ekstraktionsområdet.

$

Alle ovenstående har det primære formål, at skabe de bedste omstændiger til en hurtig heling.

Hos Tandlægerne ved Runddelen kan vi også hjælpe dig med…

Fyldninger

Har du et eller flere huller I tænderne? Lad os hjælpe dig med at får ordnet dem med en fyldning/plombe

Implantater

Et tandimplantat kan danne basen for erstatning af tabte tænder i form af kroner, broer eller proteser

Kroner

Tænder kan være defekte i en sådan grad, at fyldninger ikke vil være en forsvarlig mulighed – i den slags tilfælde kan en krone være løsningen

Isninger i tænderne

Har du betændelse i tandkødet, kan det lede til løse tænder eller tab deraf, så lad os vejlede og hjælpe dig til et sundt tandkød

Gå trygt til tandlægen hos os

Tandlægerne ved Runddelen logo

Vi er medlem af 

Tandlægeforeningen logo gennemsigtigt
Danske tandplejere

Hvad siger vores andre kunder om  os?

Book tid online eller ring på

35 83 00 33

Nørrebro

Nørrebrogade 148

2200 København N

Tlf. 35 83 00 33

ER DU INTERESSERET I KURSER OG WORKSHOP INDEN FOR SELVUDVIKLING?
SE MERE HER PÅ INDILIFE

Østerbro

Dag Hammarskjölds Allé 19 1. tv.

2100 København Ø

Tlf. 24 21 02 36

Lad os give dig et kald

Hvis du ringer udenfor vores åbningstider eller der er optaget, kan du altid bruge kontaktformularen nedenfor. Så ringer vi til dig hurtigst muligt.